Getting Ready

Het begin van de dag, de zenuwen gieren nog door het lijf en de bruid krijgt nog geen hap door haar keel. Dit bijzondere en bovendien heel intieme deel van de dag heeft een speciaal plekje in mijn hart gekregen als het gaat om fotografie. Je mag zo ontzettend dicht bij de bruid komen, bent een van de eersten die haar in haar jurk mag bewonderen en je mag de dag helemaal van het begin af aan mee maken, op een moment dat zelfs de toekomstige echtgenoot er niet bij mag zijn. Dat is toch hartstikke gaaf! En daarom ook zo leuk om vast te leggen. De bruidegom is er niet bij op dit deel van de dag maar kan het op deze manier wel terug zien. Het lijkt misschien logisch dat er foto’s gemaakt worden van de bruid die zich klaar maakt, de make-up, het bruidskapsel, de jurk, maar ook bij de echtgenoot maak ik regelmatig foto’s wanneer hij zich klaar maakt voor de grote dag. Vaak wordt er nog geworsteld met de stropdas (hoe strik je dat ding ook alweer?) en in welke volgorde dat ingewikkelde vijfdelige pak ook al weer aan moest.
Op de meeste bruiloften waar ik kom wordt de bruid opgemaakt door de visagiste en is er een kapster aanwezig voor de haren. Er zijn familieleden die een handje helpen bij het aantrekken van de bruid en het dicht strikken van de jurk. Bij deze bruiloft was dat anders, Barbara deed namelijk alles zelf. En ook dat levert mooie en echte beelden op.

Toen ik binnenkwam was het eerste wat Barbara mij vroeg: kun je mijn jurk voor mij dichtmaken. De sluiting van de jurk bestond uit een stuk of 20 hele kleine knoopjes op de rug en dat ging zelf natuurlijk niet. Dat is ook iets wat het werken als bruidsfotograaf zo leuk maakt, je bent niet alleen bezig met fotograferen, je helpt waar je kunt. Je draagt het boeket van de bruid tussen de locaties door, je helpt haar met het optillen van de jurk, zet vanzelfsprekend ook een schaal broodjes op tafel voor de lunch en af en toe help je dus ook met het dichtknopen van de jurk.

Leave a Reply