saarfotografeertUncategorized

Opleidingen, workshops en masterclasses

Als professioneel trouwfotograaf raak je nooit uitgeleerd en zijn er tientallen verschillende workshops, cursussen op opleidingen die je kunt volgen binnen je eigen fotografisch vakgebied. Ook ik ontwikkel me graag zodat ik steeds betere foto’s maak en aflever aan mijn klanten. Ik heb de afgelopen tijd zowel een opleiding als twee workshops/masterclasses gevolgd.

In Februari ben ik gestart met een opleiding natuurlijk licht fotografie bij Willie Kers. Tijdens deze opleiding wordt er veel aandacht besteedt aan het gebruik maken van natuurlijk licht tijdens het fotograferen, zonder het gebruik van flitsers of andere hulpmiddelen. Het voordeel hiervan is dat je je camera echt goed leert kennen en in onverwachte situaties zoals donkere ruimtes of bijvoorbeeld op zonovergoten dagen ook goed weet hoe je je camera het beste kunt instellen. Tijdens deze opleiding ga je heel anders kijken naar licht en naar kleuren en leer je hoe licht precies werkt en hoe je het aanwezige licht zo goed mogelijk gebruikt.


Deze maand heb ik twee workshops gevolgd. De eerste was bij Chantal van MadebyC in Hoevelaken. We werden ontvangen in het huis van Chantal en wauw, wat woont zij mooi! Chantal had alles tot in de puntjes verzorgd, er stond thee en koffie klaar, voor iedereen was er een mooi opschrijfboekje van MadebyC neergelegd en daarop lag een heerlijke stroopwafel. Bij Chantal voel je je meteen welkom. Het was de eerste keer dat ze deze workshop gaf, maar dit was aan niets te merken. De dag was heel goed in elkaar gezet met alles wat de professionele fotograaf als beginnend ondernemer wil weten en zich afvraagt. Van prijsstelling tot het vinden van klanten en het doorlopen van de dag zelf. Chantal had hier heel goed over nagedacht en heeft geput uit eigen ervaringen.

Naast het theoretische gedeelte was er ook een bruidspaar geregeld met wie we op pad gingen om foto’s te maken. De focus lag hierbij op het creëren van spontane foto’s en het bruidspaar op hun gemak stellen.

Voor iedereen die start als zelfstandig ondernemend bruidsfotograaf is deze workshop een echte aanrader. Dus mocht je nog twijfelen welke workshop je het beste kunt volgen? Neem eens een kijkje bij de workshops van MadebyC!


Afgelopen zaterdag ben ik naar een masterclass bruidsfotografie in Beekbergen geweest. Deze masterclass werd gegeven door het fotografen duo Hermine en Ramon van MonetMine in Apeldoorn. Ik vind hun foto’s ontzettend tof en wilde graag weten hoe zij te werk gaan om deze beelden te schieten. Toen ik las dat zij in april weer een workshop zouden geven heb ik me dan ook meteen aangemeld.

We werden met een kleinschalig groepje studenten ontvangen in de Wilde Hoeve in Beekbergen. Dit is een mooi authentiek monumentaal hostel in het bos waar Ramon en Hermine zelf getrouwd zijn. Het eerste uur hebben we een theoretisch gedeelte gevolgd en daarna was het tijd om naar buiten te gaan om te fotograferen. Er was een tof stel geregeld dat wel model wilden staan tijdens de masterclass. Ramon deed ons voor hoe hij te werk ging en gaf vervolgens aanwijzingen als wij zelf aan de slag gingen. Hermine is een ster in het fotograferen door objecten heen en was druk in de weer met dennentakjes waar cursisten het bruidspaar doorheen fotografeerden. Om half 1 was het tijd voor een goed verzorgde lunch.

Tijdens de masterclass was er naast het fotograferen ook aandacht voor moeilijke licht situaties, wat te doen bij lelijke locaties, nabewerking en off-camera flitsen op statief.

Het was een ontzettend leerzame dag waar ik weer veel mede fotografen heb mogen ontmoeten. Leuk detail: voor iedereen was er een reepje Tony Chocolonely en dit was ook wel nodig, want het was een vol programma waar je wel wat extra energie bij kan gebruiken!


Ik ben weer veel gegroeid in mijn fotografie en heb de afgelopen maand(en) veel bijgeleerd. Het is leuk om te zien hoe je vooruit gaat en hoe je foto’s steeds weer beter worden. In mijn portfolio kunnen jullie meer foto’s bewonderen die ik tijdens deze workshops heb geschoten 🙂

 

Liefs

Sarah

Saarfotografeert

Author Saarfotografeert

More posts by Saarfotografeert

Join the discussion One Comment

Leave a Reply