Photographysaarfotografeert

Een kijkje achter de schermen

By augustus 12, 2019 No Comments

 

Bruidsfotograaf zijn is het leukste beroep dat er is (tenzij er ook zoiets is als de hele dag betaald met puppy’s knuffelen). De sfeer is altijd goed, de gasten vrolijk en ik dans elke week op een ander feestje. Ik mag de hele dag heel dicht bij het bruidspaar zijn, zie de jurk als eerste en elke werkdag is er taart!

Echt, het is super om bruidsfotograaf te zijn. Maar het is ook keihard werken. Soms maak ik dagen van 15 uur, ik lig veel op de grond en beweeg continu heen en weer voor de beste foto’s. En ik sjouw me een breuk met alle apparatuur die ik de hele dag met me mee sleep. Mijn favoriete lens die er eigenlijk de hele dag wel op zit weegt namelijk 1.8 kilo en de camera zelf weegt ook nog 0,75 kilo. Eigenlijk is het dus gewoon keihard sporten: squatten, op de grond liggen, opstaan, heen en weer bewegen, op mijn tenen staan (ik ben niet zo groot) en dat met een gewicht van 2,5 kilo in je hand. Op mijn heup bungelt dan nog vrolijk de andere camera heen en weer waardoor ik ook de hele dag bezig ben met het in evenwicht blijven. Dan heb je aan het eind van de dag ook wel zo een lekker stukje bruidstaart verdiend, of niet?

Er was laatst een hele aardige oude man op een bruiloft die mij vroeg: “is je rolletje al vol?” Ik zei: “nee ik kan er nog wel 1000 schieten voor ik moet wisselen”. De man keek me heel verbaasd aan en zei: “zijn de rolletjes zo groot dan tegenwoordig?” Ik schoot in de lach maar kwam er al gauw achter dat de vraag van de man serieus bedoeld was. Hij dacht echt dat fotografen nog met rolletjes werkten. Wat volgde was een leuk gesprek waarbij ik de man liet zien wat SD kaartjes waren en hoe ik de foto’s ‘live’ op mijn scherm kon bekijken. Hij viel van de ene in de andere verbazing en begon helemaal te glunderen toen ik de tijd nam om hem het een en ander uit te leggen en hij alvast een sneak preview kon zien van een aantal foto’s. Dit bracht me op het idee om een artikel te schrijven over wat ik nou eigenlijk allemaal mee neem naar een bruiloft en welke apparatuur ik gebruik.

Ik gebruik 2 camera’s. Dat heeft twee belangrijke voordelen, ik heb altijd een back-up camera als er eentje sneuvelt en ik hoef niet zo vaak te wisselen van lens. Ik heb verschillende lenzen bij me, ieder voor verschillende situaties. Zo gebruik ik voor de echt journalistieke shots een hele andere lens dan tijdens de fotoshoot of de voorbereidingen. In elke camera zitten 2 geheugenkaartjes zodat van elke foto een back-up gemaakt wordt op het andere kaartje. Als er dan iets gebeurt met een van de kaartjes ben ik tenminste niet jullie foto’s kwijt. Daarnaast zitten er in allerlei verschillende vakken van mijn tas extra accu’s en nog meer SD kaartjes. Je kunt als fotograaf nooit voorbereid genoeg aankomen op een bruiloft.

In mijn auto liggen altijd doorzichtige paraplu’s voor het geval het weer ons niet gunstig gezind is.

N.B. Onderstaand lijstje is vooral interessant voor beginnende bruidsfotografen die willen weten welke apparatuur ik gebruik of klanten die zelf ook fotograferen J

Camera’s: Nikon d750 (2x)

Lenzen:    70-200 mm F2.8 (Sigma)

35 mm F1.4 (Sigma)

50 mm F1.8 (Nikon)
85 mm F1.8 (Nikon)

24-70 mm F2.8 (Sigma)

Opzetflitsers (2x Nikon en Yongnuo)

 

 

 

Saarfotografeert

Author Saarfotografeert

More posts by Saarfotografeert

Leave a Reply